Печиво без глютену та лактози
Мені інколи хочеться зробити прямо супехелсі варіант чогось смачненького. З пісковим печивом все досить просто, тут ми міняємо біле борошно на більш корисне і без глютену, молоко на рослинне, а масло на кокосове. Цукор, звичайно, беремо також натуральний, нерафінований.
Експериментальним шляхом я вивела свою улюблену формулу безглютенової борошняної суміші – це борошно зеленої гречки (саме зеленої, звичайне буде до смаку як гречана каша), борошно неочищеного рису та мигдальне борошно. Приблизно у рівних пропорціях. Можна покласти трохи більше рисової, решту поменше.
Тісто
- Змішуємо всі види борошна, додаємо до них розпушувач та сіль.
- Якщо ви використовуєте вершкове масло, збиваємо його із цукром, додаємо рослинне молоко (я використовувала кокосове).
- Якщо у вас веган-варіант на кокосовому маслі, просто з'єднуємо його з рослинним молоком та цукром.
- Сюди ж натираємо цедру лимонної плівки, видавлюємо з неї сік.
- На низьких оборотах міксера додаємо борошняну суміш до масляної (тобто все з'єднуємо).
- Збираємо тісто в кулю, обертаємо його в харчову плівку, трохи плескаємо і відправляємо в холодильник охолоджуватися мінімум на 30 хвилин.
- Розкочуємо охолоджене тісто між двома листками пергаменту та вирізаємо формами печиво. Можна просто нарізати на шматочки.
- Щоб печиво було більш рівної форми, потрібно лист з печінками відправити перед випічкою в морозилку.
- Скажу чесно, у мене там не завжди буває стільки місця, тож якщо вам не критично, можна цей крок пропустити.
- Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин|мінути| до легкого золотистого кольору.
Відразу після випікання печиво дуже тендітне, краще дати йому охолонути на аркуші пергаменту, і тільки після цього перекладати на блюдо.
Подвійне задоволення
Печівка можна з'єднати між собою натуральною горіховою пастою або, як у моєму випадку, чорним шоколадом.
Для цього потрібно розтопити шоколад на водяній бані або в мікрохвильовій печі (що набагато швидше). Мікрохвильову піч включайте короткими імпульсами, щоб шоколад не підгорів, а просто розплавився.
Потім викласти по чайній ложці шоколаду на одну печінку і накрити другою. Таким чином поєднати все попарно і почекати, поки шоколад застигне.