Галета з абрикосами
Галета - один з моїх улюблених і простих рецептів. Влітку не хочеться довго стояти біля плити, тому такий швидкий фруктовий пиріг з мінімальною кількістю тіста дуже допомагає. Зазвичай я заздалегідь роблю подвійну порцію тіста, щоб воно чекало своєї години у холодильнику. В будь-який момент витягуєш, розкатуєш, зверху кладеш будь-які фрукти - і десерт готов!
Трохи передісторії тіста, з якого робиться галета. Тут є безліч варіантів, з яких я вибрала три основні.
- Рублене тісто на вершковому маслі - класика жанру.
- Рублене творожне тісто з цільнозерновим борошном.
- Пістна галета на рослинному маслі. Рецепт буде :)
Трохи передісторії тіста, з якого робиться галета. Тут є безліч варіантів, з яких я вибрала три основні.
- Рублене тісто на вершковому маслі - класика жанру.
- Рублене творожне тісто з цільнозерновим борошном. Шукати тут
- Пістна галета на рослинному маслі. Рецепт буде :)
Рублене тісто
Таке тісто називають рубленим, тому що воно робиться за технологією перетирання вершкового масла з борошном на дрібні крихти. Під час перетирання борошно покриває крихти масла, а при розкатуванні масло розділяє борошно на найтонші шари, схожі на шари листового тіста. Тому рублене тісто іноді називають швидким листовим.
- Отже, все, що потрібно зробити, це подрібнити в чаші блендера (з насадкою ніж) борошно і нарізане кубиками холодне вершкове масло. Половину борошна можна замінити на цільнозернове або спельтове. Так буде корисніше.
- Додаємо дрібку солі і льодяну воду.
- Продовжувати збивати в чаші блендера до отримання однорідного гладкого тіста або швидко замісити рукою.
- Виймаємо тісто, воно має зібратися разом, бути м’яким і не дуже липким.
- Загортаємо його в харчову плівку і прибираємо в холодильник принаймні на годину.
Фруктова начинка
Тут вам просто необхідно експериментувати. Мені дуже подобається поєднання стиглих половинок абрикоса, натертих зверху бобів тонка і коричневого цукру. Малина, чорниця, ожина і будь-які маленькі ягоди також чудово поєднуються між собою в різних комбінаціях. Персики і нектарини - це окреме кохання. Слива, звичайно ж, чудова з корицею і чабрецем.
Важливий момент - папір з розкатанним тістом краще одразу перенести на деко, адже потім з важкою начинкою це буде зробити набагато складніше.
- Отже, холодне тісто трошки притрушуємо борошном і тонко розкатуємо. Це можна робити між двома листами пергаменту, так тісто не буде прилипати до cкалки і на цьому ж пергаменті будемо одразу і пекти.
- Притрушуємо тісто 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю і викладаємо зверху половинки абрикосів, відступаючи від краю 4-5 см.
- Поливаємо їх лимонним соком і посипаємо коричневим або кокосовим цукром
- А тепер обережно, підіймаючи через пергамент, загортаємо краї тіста всередину і трохи один на одного. Щоб отримати більш рівний край, можна обрізати галету по периметру ножем. А обрізки тонко розкатати і викласти зверху по центру галети. Не пропадати ж тісту :)
- Якщо вам подобаються рум'яні краї, треба змастити їх яйцем. Але мені завжди шкода для таких цілей бити ціле яйце. Тож можна просто змастити галету по краях молоком і трохи притрусити коричневим цукром.
Якщо ви використовуєте маленькі соковиті ягоди, вони в процесі випікання видадуть багато соку. Тому їх варто змішати з 1-2 ст.л. кукурудзяного крохмалю і цукром за смаком. Картопляний також підійде, його треба взяти трохи менше.
Випікання
Випікаємо при 180°С 35-40 хвилин до рум'яної скоринки.
Мені дуже подобається прикрашати спечену галету листочками м'яти і живими квітами.
Усі три види галет, які я люблю, зібрала для сайту vogua.ua у цьому пості. Там же можна знайти веганську версію.
А еще это тесто можно разрезать на ломтики 3*4см, и запечь до золотистого цвета – выйдет отличное печенье!
Да, рубленое тесто оно вообще суперуниверсальное. Можно и на печенье и на пироги и тарты тоже подходит.
А если миксер обычный, ручной и там нет таких насадок, то как такое тесто лучше замесить?
Тут не миксер нужен, а блендер с чашей нож. Знаешь? в котором песто еще делают. Этот нож как раз и измельчает твердые ингредиенты в крошку.
Если такого нет, тогда просто порубить ножом мелко в крошку. Масло не из морозилки, а из холодильника, потому что из морозилки его ножом сложно будет резать.
Спасибо за рецепт,Тоня! Я сделала с яблоками и сливами и немного творога ,понравилось 🙂